Våra naturområden

Naturskyddsföreningen Gotland äger och förvaltar 13 fastigheter och 2 fågeltorn spridda över Gotland. Total areal drygt 315 hektar. Lilla Karlsö ägs av riksföreningen och förvaltas av Naturskyddsföreningen Gotland som ansvarar för fastighetsförvaltning, underhåll, naturövervakning, guidening, upphandling av båttrafik och uthyrning av övernattning.

Genom att vara fastighetsägare har vi möjlighet att skydda områden från exploatering och vi kan bidra till att bevara det gotländska natur- och kulturarvet. Vi får också en direkt inblick i de regelverk som styr jordbrukssektorn i Sverige. Att själv få brottas med byråkratin inom sektorn ger oss en ökad förståelse för jordbrukandets villkor i Sverige.


Upptäck våra fastigheter! Kolla in var de finns på kartan (uppdaterad 2025).


1. Alvena lindaräng


Änget har fått sitt namn av den rika förekomsten av skogslind. Det finns även en mångfald av orkidéer och häckande fåglar sommartid. Artrikt och ett av Gotlands största ängen. Ligger i Vallstena.

2. Hörsne prästänge


Prästänget är känt för sin blomster-rikedom och varma sommardagar kan det vara fullt av fjärilar. Änget är lite av ett mosaiklandskap med öppna ytor, träddungar och döda liggande träd som gynnar biologisk mångfald.

3. Lina träsk


Själva myren är numera dikad och uppodlad dalsänka. Föreningens fastighet är Lina träsk med förekomst av storspov och vipor. Trevliga inslag i fågelfaunan är kornknarr, vaktel, morkulla, enkelbeckasin och kärrsångare. Området kännetecknas av ett busklandskap med arter som gräshoppsångare. Ligger i Gothem.

4. Storsund


Ett stort våtmarksområde med en fågelrik sjö och fågeltorn i Gothem. Känd för bland annat gråhäger- och ägretthägerkoloni. Fin spång till fågeltornet över våtmarkerna.

5. Smågårde naturskog


Belägen i Tofta. Området består av en ganska orörd barrskog, som växer i ett sanddynområde nära stranden. I norra delen ringlar en liten bäck.

6. Augustas änge


Ett vackert änge i Atlingbo som fått sitt namn efter Augusta Pettersson, som vid sin bortgång testamenterat änget till Naturskyddsföreningen.

7. Nygårdsmyr


En stor 'vildmyr' i Kräklingbo och Anga som ligger lite långt från närmsta väg, men är ändå väl värd ett besök. Från en skogklädd udde med fornlämningar har man en fin utsikt över myren med dess skiftande växtsamhällen. Under försommarnätter kan man höra den småfläckiga sumphönan.

8. Fågeltorn vid Stockvike

Naturskyddsföreningen Gotland äger och ansvarar för fågeltornet vid Stockvike på Faludden i Vamlingbo. Står på ofri grund genom arrende. Vann 'Fågeltornskampen' 2022, när totalt 109 arter skådades under åtta timmar den 7 maj! Läs mer här.

9. Kettelviksården


Belägen vid Kettelviken i Vamlingbo är en av våra mindre fastigheter. Norrut från bodarna består området av några hundra meter strand av sandstenberggrund. Inåt land finns en liten triangelformad yta med täta buskage. Längs stranden finner man en artrik flora samt en sandstensmur med mycket intressanta vittringsfenomen.

10. Muskmyr


Myren ligger i Sundre och har ett fågeltorn och är välkänd lokal för rovfåglar under sträcktiderna vår och höst. Under högsommaren kan man vissa år observera tallprocessionspinnarens larver. Området är även en fin lokal för orkidéer. Delvis spångad vandringsled runt myren.

11. Lilla Karlsö


Riksföreningen äger Lilla Karlsö sedan 1954. Målet är att skydda naturen och samtidigt erbjuda människor möjligheten att besöka ön. Inget båttrafik 2025, men möjlighet att besöka med egen båt.

12. Bosarve


Detta före detta änge ligger inom naturreservatet Bosarve lövskog med fin utsikt över den utdikade Mästermyr. Genomkorsas av en vandringsled som utgår från Solsänget i Levide / Sproge. Fint att ströva i vår som höst, när vitsippor täcker marken eller när färgerna sprakar i lövverken.

13. Tonnklint


En intressant liten kulle på höjden bakom Lojsta kyrka. På tre sidor omkringfluten av en å. Kullen är en naturminnesmärkt kalkstensklint med gles tallskog.

Blåkråkans tallar på Fårö (ej på kartan)


1961 köpte Naturskyddsföreningen 49 tallar spridda över södra och västra Fårö, i vilka blåkråkehäckningar hade noterats under årens lopp. Dessa tallar fick också lagligt skydd genom naturminnesförordnande. Det finns ingen detaljerad karta som visar exakt var dessa tallar står. Men de är märkta, så ut och leta!