Lilla Karlsö

Med storslagen klintkust, rik artmångfald, fornlämningar och ett landskap som formats av bete i tusentals år, är Lilla Karlsö ett alldeles unikt naturmiljö. Här betar ursprungsbesättningen av gutefår som kallas hånnlamb. Beläget utanför Gotlands västkust har Lilla Karlsö tillsammans med Stora Karlsö Sveriges enda fågelberg.

Obs ingen turbåt 2025 Besökande välkomna med egen båt! Kontakta tillsynsman för mer info: 070-225 32 91.


Lilla Karlsö från väster. Foto: Gunnar Britse

Lilla Karlsö är en platå av kalksten som uppstod som korallrev under Silur, för 400 miljoner år sedan. Det finns gott om fossiler från den tiden. Ön hyser idag en rik flora och fauna. Några karaktärsarter är ejder, pilgrimsfalk, sillgrissla, tordmule och gråsäl. Sedan sextusen år tillbaka betar hornfår/hånnlamb (gutefår). Det är långt före bronsåldern. 


Sedan 1954 äger Naturskyddsföreningen Lilla Karlsö. Målet är att skydda naturen och samtidigt erbjuda möjligheten att besöka ön.

Besöka Lilla Karlsö


Under 2025 har vi ingen turbåttrafik, men det går bra att besöka ön i egen regi eller med bokade grupper.


Ta kontakt med tillsynsman inför besök med egen båt eller kajak.


Kontakt

Tillsynsman nås på 070-225 32 91.

Tordmular

Sillgrisslor

Pilgrimsfalk

Ejder hanar

Gutefår

Gråsälar

Lilla Karlsö har varit naturreservat sedan 1954 och är även skyddat som Natura 2000-område. Naturskyddsföreningen har personal på ön som inventerar djurliv och växtlighet och visar besökare runt på ön.


Information om föreskrifter, skötselplan och bevarandeplan för natura 2000-området finns hos Länsstyrelsen Gotland.

Foto: Länsstyrelsen Gotland

Betesdjuren


Gutefåren som betar på Lilla Karlsö är ursprungsbesättningen av hånnlamb (gutefår) som rädddades av bankdirektör Konrad Hellsing 1943. Hellsing var Naturskyddsföreningens förste ordförande på Gotland. Fåren vistas numer i Snoder på sydvästra Gotland under vintern. Gutefår är en skyddad lantbruksras som heter hånnlamb på gotländska. De första fåren kom till Gotland för ungefär 6.000 år sedan med de första bönderna.